WET-VAN-AANTREKKING

Zes misvattingen over geluk

Geplaatst op: 22-10-2017 door Iva


het ultieme geluksgevoel

Sommige mensen zien geluk als het gevoel in een klein moment - een praatje tussen oude vrienden, een warme maaltijd. Sommigen zien het juist diep, een soort van verlichting. Wetenschappers hebben de neiging om het op een andere manier te zien, namelijk als een voortdurende staat van zijn dat ebt en stroomt - maar dat kan worden gecontroleerd op basis van hoe mensen hun leven leiden.

Enkele van de grootste bevindingen over geluk zijn in tegenspraak met hoe mensen vaak denken hoe ze geluk kunnen vinden. Hier zijn een paar van die misvattingen.

Meer geld maakt gelukkig - tot op zekere hoogte.

Een hoger salaris is altijd leuk, maar het zal niet noodzakelijkerwijs uw geluk verhogen. In sommige vroege gedragseconomische studies bleek dat een salaris van ongeveer EUR 75.000 per jaar het punt was waarop geluk begon af te zwakken. Vervolgonderzoek heeft vergelijkbare niveaus gevonden op basis van de kosten van levensonderhoud in een specifieke omgeving. Iemand in Drente, bijvoorbeeld, zal zijn piek geluk treffen door ongeveer 42.000 EURO per jaar te verdienen, terwijl iemand in Amsterdam zich moet focussen op een salaris van ongeveer EURO 105.000 per jaar.

Geluk komt uit het geven van geschenken, niet uit het krijgen.

Het uitpakken van cadeaus op je verjaardag is onmiskenbaar leuk, maar wetenschap suggereert dat de persoon die deze cadeaus kocht en verpakt heeft, meer geluk ervaart dan jij. Uit een studie bleek dat de het geluksgevoel van mensen verhoogd werd toen ze geld aan anderen besteden in plaats van aan zichzelf. Een vervolgstudie in 2013 liet zien dat de bevinding toegeschreven kon worden aan mensen in meer dan 130 landen. 

Te veel keuzevrijheid reduceert het geluksgevoel.

Het is beter om een ​​keuze te hebben in plaats van geen keuze. Maar het staat niet vast dat meer keuze altijd beter is. Als mensen met te veel opties worden geconfronteerd, dan schakelt hun beslisvaardigheid uit. Sommige onderzoeken naar neurowetenschappen hebben ook aangetoond dat het maken van keuzes uitputtend kan zijn en dat het de cognitieve vaardigheden op andere gebieden negatief kan beinvloeden. Deze bevindingen hebben geleid tot een neurologische wetenschapper die een verrassende gewoonte aanneemt. Hij kiest altijd het tweede item op een menu om zijn hersenen vrij te houden voor meer belangrijke beslissingen die dag.

Langere vakanties zijn niet altijd beter.

De psycholoog Daniel Kahneman schreef dat mensen eigenlijk bestaan ​​uit twee afzonderlijke denkers: de ervarende zelf en de herinnerende zelf. De ervarende zelf leeft in het moment, terwijl de herinnerende zelf het leven achteraf bekijkt. Vakanties zijn het ultieme ticket voor geluk voor veel mensen, maar Kahneman stelt voor dat twee weken vakanties vanuit het oogpunt van de herinnerende zelf niet twee keer zo goed is als een reis van een week. Tenzij je elke dag anders doorbrengt, zullen de herinneringen allemaal samen komen en je zal je er niet gelukkiger door voelen.

Niemand zou altijd gelukkig moeten zijn.

Een grote misvatting over geluk is dat het iets is om te bereiken, en voor altijd te houden. Wetenschap moedigt mensen aan om die mentaliteit te verwerpen en in plaats daarvan geluk te zien als iets veelzijdigs. Het is mogelijk om meerdere soorten geluk te hebben die elkaar tegenspreken, zoals wanneer u uitnodiging voor een etentje moet afzeggen omdat u zich heeft gecommiteerd aan het werken aan een nieuw boek of een ander lange termijn doel. Om geluk te maximaliseren, zul je moeten weten hoe de slechte momenten eruit zien - lijden is iets om te oefenen.

Wrok maakt je niet gelukkig.

De confrontatie met negatieve emoties is moeilijk, en iets wat veel mensen willen vermijden. Maar een schat aan onderzoek heeft ontdekt dat het vergeven van anderen (en zichzelf) voor vroeger misdaden veel kan betekenen om langdurige stress te verminderen en het psychologisch welzijn te verbeteren. In een studie van 2015 bleek ook dat het loslaten van een wrok tegen iemand dit kan leiden tot verbeterde fysieke vaardigheden. Deelnemers die terugkeken op het moment dat ze iemand vergaven en toen in de lucht sprongen, sprongen hoger dan de mensen die terugkeken op de periode van de afgunst.

Bron: Business Insider

gelukkig geluksgevoel geluk psychologie 

Share