LIEFDE-EN-RELATIES

Zelfliefde en waarom het zo belangrijk is

Geplaatst op: 22-07-2017 door Iva


Zelfliefde... waarom is het zo belangrijk... en wat is zelfliefde eigenlijk?

"het is nooit te laat van jezelf te gaan houden"

Laatst sprak ik met iemand die mij er opnieuw aan liet herinneren dat er veel mensen zijn in Tsjechië die geen “nee” durven te zeggen. Over dit soort aannames valt natuurlijk te twisten omdat ieder land mensen kent die geen nee kunnen zeggen. Wellicht wordt er ten onrechte nog steeds een bepaald etiket  geplakt wat alleen in iemand z’n tijdelijke en of toevallige ervaring ligt.

Nee kunnen zeggen is niet alleen cultureel bepaald. Veel mensen vinden het zelf gewoon moeilijk om nee te zeggen, hun eigen grens aan te geven. Dit heeft ook te maken met zelfliefde, een van de thema’s op deze website. En ja we weten allemaal dat het belangrijk is, maar steeds vergeten we onszelf. Eerst de kinderen, je partner, je leidinggevende. Het continu moeten, moeten, moeten. Excuses maken om de mooie momenten met waardevolle vrienden door te brengen. Zeggen “ik heb geen tijd, ik ben zo druk”. Dit fenomeen is mij ook opgevallen toen ik in Nederland kwam wonen. Is het echt zo? Of maken de mensen zichzelf gek om heel belangrijk te doen? Alles is een keuze en ook of je het wel of niet druk hebt….

Zelfliefde

Waarom is zelfliefde zo belangrijk en waarom is de term niet “sexy”genoeg? Vanaf de kindertijd is ons iets opgedragen wat we moeten doen, moeten leren en luisteren. De creatieve geest en het kind in ons zelf gaat in de loop de jaren langzaam weg en wordt verstopt in ons onderbewuste.

En vanaf dat moment leven we in angst. We zijn ons bewust van wat rijkdom, gezondheid, liefde en succes betekenen. Toch is van onszelf houden iets waar we vaak terughoudend in zijn, bang van zijn. We zijn bang om arrogant te overkomen, want we leven in een maatschappij van: ”doe maar gewoon dan doe je gek genoeg“. Alleen middelmatig gedrag is “passend”.  De maskers blijven op totdat zich een levensgebeurtenis aandient en we het masker beginnen af te zetten. Dan komt de vraag: “Wie ben ik eigenlijk en waarom sta ik niet op de eerste plek in mijn eigen leven?”

Zelfliefde komt van binnenuit en deze mensen stralen en zijn vol van energie. Wat is er mis aan? Zelfliefde is belangrijk op alle gebieden in ons leven.

Begin van jezelf te houden, concentreer je meer op jezelf dan op je omgeving en wat "ze" over jou vinden. 

zelfliefde liefde succes sex wet-van-aantrekking law-of-attraction 

Share