LIEFDE-EN-RELATIES

Waarom de zelfliefde zoveel profijt heeft

Geplaatst op: 19-07-2017 door Iva


Zelf-liefde

Deze mooie parfum heb ik gekocht op het vliegveld in Londen. En deze parfum was voor mij ook de inspiratie om dit artikel te gaan schrijven – it’s good to be bad – versta mij goed – het is goed om jezelf op de eerste plek te gaan zetten... en wees eerlijk... wie wil niet zo’n mooi schoentje hebben?

Al van jongs af worden we in een hoekje gedreven. Eerst als meisjes (we moeten tenslotte braaf en keurig gedrag vertonen in tegenstelling tot jongens) en daarna als volwassen vrouwen. We willen voldoen aan een valse beeld van onze maatschappij. In het communistische systeem, waar ik opgroeide, was het meer dan gewoon dat we niet voor ons zelf konden of mochten opkomen. We moesten ons braaf en zwijgend aan de regeltjes houden.  Ik zeg niet dat de maatschappij het zelfbeeld tot ons zelf creëert, wel draagt ie bij aan onze beleving als kind.

Het enige wat telde was goede cijfers op school halen zodat je de kans had om vervolgens te gaan studeren. De universitaire graad was de enige graad meter om jezelf te bewijzen. Zingeving en spiritualiteit en of andere soort geloof, religie of overtuiging waren uitgesloten.  Ik kan mij nog herinneren dat ik gedwongen was om lid te worden van een proactieve communistische jongeren beweging zodat ik kon blijven studeren. De meid die naast mij in de klas zat werd naar huis gestuurd omdat ze een T-shirt met een Amerikaanse vlag droeg. Een andere werd naar huis gestuurd omdat ze op haar 15de een beetje make- up op had. Ik werd naar huis gestuurd omdat ik jeans droeg...  (jeans betekende voor mensen toen net alsof je tegenwoordig iemand van een andere planeet tegenkomt)

De slogan “brave meisjes komen in de hemel en brutale overal”, bleef bij mij hangen toen ik meer dan 20 jaar geleden naar Nederland kwam. Ik wist niets over de zelfliefde. Ook niet toen ik ging trouwen. En ook niet toen ik kinderen kreeg en een nieuwe carrière in het buitenland ging opbouwen.

En nu stel ik je een vraag. Waarom kunnen sommige mensen van hunzelf houden terwijl de anderen dat niet kunnen? Het antwoord ligt in de beleving van onze kindertijd en welke overtuiging onze ouders ons hebben gebracht en ingeprint.

Ik weet dat ik als een klein meisje de madeliefjes ging plukken en de blaadjes telde. Houdt hij van mij, houdt hij niet van mij.. totdat ik het laatste blaadje trok….passief en gedetermineerd wachtend op de buitenwereld op goedkeuring, schuilend achter de blaadjes van een madeliefje...

Wie zijn dan de brutale meisjes?

Deze meisjes en eigenlijk de volwassen vrouwen kunnen zich verzetten tegen de ouderlijke angst en soms ”apen liefde” van de ouders.  Juist vanuit de angst handelen zo veel ouders om datgene te overschaduwen wat ze zelf niet hebben vervuld en of de dromen die ze niet hebben nagejaagd. Mijn moeder had een enorme schrijf talent en behalve een paar artikelen in de krant bleef ze jammeren dat ze haar boek nooit heeft  geschreven. Mijn oma was coloratuursopraan ( heel hoge stem ) en op haar 18de al een hoofdrol in de opera gehad. Ze stopte haar carrière na de geboorte van een kind – mijn moeder…. Zo veel talenten en zo weinig zelfliefde.

Alhoewel ik heel graag met mijn lief in een weiland in Tsjechië zit en madeliefjes soms aan het ontbladen ben, ging ik de buitenwereld verlaten. Ik zocht de kern… dieper en dieper van binnen..

De shift was niet makkelijk. Ik heb een aantal mensen moeten verlaten die de overtuiging bleven vasthouden dat de buiten wereld de veroorzaker was van hun problemen. Hun innerlijke ego bleef dominant en actief aanwezig. Nee, ze kunnen er niets aan doen. Ze hebben alleen angst om iets te veranderen. Een verandering van binnenuit. Want verandering is alleen bestemd voor brutale meisjes, dappere meisjes die kunnen vliegen.

En zoals ook de bekende filosoof Nietzsche zegt: Hoe hoger je vliegt, hoe kleiner lijken diegenen die niet kunnen vliegen.

zelf-liefde happiness gelukkig wet-van-aantrekking law-of-attraction 

Share