RECEPTEN

Vietnamese Noedelsoep

Geplaatst op: 22-02-2018 door Iva


Phở is eigenlijk een Vietnamese noodle-pot, waarvan het hoofdbestanddeel een sterke, aromatische bouillon is, geserveerd met (brede) rijstnoedels, knapperige Aziatische groenten, verse kruiden en chilisaus. Veel kruiden, soepgroenten en speciale gedroogde shiitake-paddenstoelen geven de bouillon een stevige noot.

Pho Vietnamese Noedelsoep

INGREDIËNTEN

Voor de bouillon:

  • 1 eetlepel olie
  • 1 1/2 theelepels korianderzaadjes, licht geplet
  • 2 theelepels komijnzaad, licht geplet
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 3 eetlepels steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 100 gr wortels, geschild, in grove plakjes
  • 50 gr bleekselderij, geschild, in grove blokjes
  • 30 gr prei, gewassen, in grof gesneden ringen
  • 30 gr peterseliewortel (of meer selderij), geschild, grof gehakt
  • 1 kleine ui, geschild, in vieren gedeeld
  • 8 teentjes knoflook, gepeld, gehalveerd
  • gember, geschild, in grove plakjes
  • gedroogde shiitake paddenstoelen (kort gewassen)
  • 6 liter water
  • 1 - 1 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels sojasaus (of meer naar smaak)
  • 2 1/2 theelepel bruine suiker
  • 10 gram verse koriander (inclusief stelen)

Voor de soep:

  • 300 gr rijstnoedels (of meer als je van pasta houdt)
  • 200 gr baby bak choy
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gr gerookte tofu
  • Een handvol tauge (mung tauge) per bord
  • Verse koriander

Voor de topping:

  • Verse koriander
  • Chilisaus
  • Limoenen, in vieren gesneden.
  • Sojasaus

 

VOORBEREIDING

  • Verhit de olie in een grote pan, voeg kruiden toe en roerbak op middelhoog vuur totdat ze sissen en ruiken.
  • Voeg de groenten (wortels, selderij, prei, peterseliewortel, ui, knoflook) en gember toe en bak ze gedurende twee tot drie minuten.
  • Voeg vervolgens water toe, voeg gedroogde shiitake-paddenstoelen, zout en sojasaus toe.
  • Breng de bouillon aan de kook, verlaag dan de temperatuur en laat ongeveer anderhalf tot twee uur sudderen.
  • Voeg na 30 tot 40 minuten de verse koriander toe en laat het sudderen.
  • Na de kooktijd moeten de groenten zacht zijn. Plaats een fijnmazige zeef over een kom en doe de bouillon erdoor.
  • Knijp de groenten goed samen met een lepel in de zeef zodat het hele aroma in de bouillon stroomt.
  • Kook de rijstnoedels volgens de instructies op het pak, giet uit, bak en zet apart.
  • Was de baby bak-choy, snij in stukken, leg de bladeren opzij.
  • Halveer de gerookte tofu en snij in dikkere stroken. Verhit de olie in een pan en bak de gerookte tofu krokant aan beide kanten.
  • Voeg de stelen van de Pak Choy toe, bak ze een minuut of twee en voeg de bladeren toe tot ze licht zijn gekrompen.
  • Om te serveren, plaats de rijstnoedels in een diepe plaat, voeg wat tofu en bak choy toe, een handvol taugé en verse koriander.
  • Giet de zeer hete soep erover, serveer met stokjes en een lepel, geserveerd met limoen, pittige chilisaus en eventueel meer sojasaus.

 

Eet smakelijk!

recept soep vietnam vegan 

Share