DUURZAAM

Praktische manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Geplaatst op: 24-10-2017 door Iva


groente en fruit

Heb je gemerkt dat je onnodig veel voedsel weggegooit en heb je besloten er iets aan te doen? Maar je weet niet wat? Maak je geen zorgen, je hebt geen doctoraat in de voedselwetenschappen nodig om voedselverspilling drastisch te verminderen. Het reduceren van voedselverspilling hoeft niet moeilijk te zijn, het kan zelfs heel makkelijk en leuk zijn. Hier zijn een aantal eenvoudige en toegankelijke manieren om je keuken in een afvalvrije zone te transformeren.

1. Bij het kopen van nieuwe Levensmiddelen, verplaats de oudere Levensmiddelen naar de Voorkant van de koelkast of je voorraadkast.

We hebben het allemaal gedaan. Een verpakking openmaken en het terugzetten in de (koel-)kast en het daarna vergeten. Het kan even duren, maar het reorganiseren van je koelkast en voorraadkast zorgt ervoor dat je alles wat je hebt ook daadwerkelijk gebruikt; en wat nog veel beter is, je hebt een veel beter idee van wat je niet gebruikt. Je boodschappenlijst wordt aanzienlijk korter als je je niet meer hoeft af te vragen of bepaalde boodschappen nog in huis zijn.

2. Koop (dus) wat je nodig hebt

Dit is een goed advies, vooral als het gaat om bederfelijkheden. In plaats van een zak appels te kopen, probeer dan die vier te kiezen die je nodig hebt voor het dessert. (Bonus tip: je zou misschien een markt of lokale boer willen bezoeken voor verse groente en fruit)

3. Maak een maaltijdplan en boodschappenlijst

Over boodschappenlijstjes gesproken, maak daadwerkelijk een lijst en baseer deze rond een maaltijdplan in plaats van een willekeurig assortiment. We hebben allemaal een idee van wat we wel of niet willen hebben, maar met een lijst in de winkel , bespaar je niet alleen tijd, maar het helpt je ook om die hoeveelheid product te bepalen die je daadwerkelijk nodig hebt. Oh en niet vergeten, niet winkelen op een lege maag!

4. Vries je voedsel in

Iedereen maakt wel eens te veel eten. Het gebeurt. Forceer jezelf niet om de hele week hetzelfde te eten of het eten na twee dagen weg te gooien. Je kunt je restjes gemakkelijk opslaan in de vriezer voor volgende week.

Pro tip: vergeet niet om etiketten op je restjes te plakken! 

5. Gebruik je restjes!

Vergeet niet dat je die restjes hebt bewaard? Je zult jezelf dankbaar zijn. Als je geen zin hebt om te koken of gewoon te druk bent, dan kun je gewoon wat je hebt bewaard opwarmen.

Nog een tip: kleine dingen zoals het de restjes van de gehakte uien en tomaten die je op vrijdag avond over had kun je een der volgende dagen bij het ontbijt gebruiken.

6. Wees slimmer dan de natuur

Je kunt slimmer zijn dan moeder natuur! Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je zult helpen het leven van hun andere voedingsmiddelen optimaal te benutten. Neem even wat tijd om de specifieke manier van (groot-)moeder te leren

Bijvoorbeeld, ik heb van mijn moeder geleerd om altijd gesneden avocado met een limoen op te bergen om te voorkomen dat het oud wordt. 

7. Gebruik items om eigen huid- of haarverzorgingsproducten te maken

Als je nog wat avocado over hebt die langzaam zacht wordt, geen paniek. Je kunt altijd een doe-het-zelf-behandeling voor je haar of huid starten met wat je in je koelkast hebt. Gebruik de overgebleven tomaten om je te ontdoen van kringen onder je ogen en doe een avocado-mash op je haar om er nieuw leven in te blazen. Heb je droog haar? Was je haar met shampoo en breng daarna een overrijpe banaan aan op je haar. Laat 5 minuten tot een uur inwerken.

8. Oordeel niet over niet perfect uitziende groente en fruit!

We lijken er intussen van uit te gaan dat groenten en fruit er perfect moeten uitzien en dat minder dan perfecte producten dan ook minder van kwaliteit zijn. Maar minder uitziende producten zijn net zo voedzaam en lekker als hun betere evenspelers. Helaas worden ze jaarlijks in grote getalen weggegooid wegens een gebrek aan vraag.

In 2015 beoogde Intemarché (Franse supermarkt) het bewustzijn te verhogen over de tonnen "lelijke" groenten en fruit die door de koper werden vermeden en daardoor jaarlijks werden weggegooid. Intermarché ging vervolgens de lelijke producten tegen een lagere prijs verkopen. De producten liepen sneller dan hun mooie voorgangers. Dus wees niet bang om een ‚Äč‚Äčkromme wortel uit de schappen te pakken. Je zult jezelf en het milieu helpen. Het is een win-win!

9. Gebruik je restjes als compost

In plaats van de wortel- en aardappelschillen van je meest recente culinaire avontuur weg te gooien, laat ze voor je werken door ze als compost te gebruiken, mocht je uiteraard een tuin hebben. 

Bron: Ecophiles

restjes voedselverspilling boodschappen boodschappenlijst duurzaam 

Share