GEZONDHEID

Leven in de buurt van een bos maakt je gelukkiger

Geplaatst op: 04-11-2017 door Iva


Wil je gelukkiger zijn en beter in staat om met stress om te gaan? Nieuw onderzoek geeft aan dat wonen in de buurt van een bos, zelfs als je in de stad woont, een positieve invloed op je heeft.

Wandelen in het bos is gezond

Een langetermijn onderzoek uitgevoerd door het Max Planck Instituut voor Menselijke Ontwikkeling en gepubliceerd in Nature Scientific Reports vond een andere belangrijke relatie tussen mens en de natuur. Het is al vaak bevestigd dat mensen beter in staat zijn om met chronische stress om te gaan en gelukkiger zijn als ze verbonden zijn met de natuur. Uit deze studie blijkt echter dat met name bossen een van de beste remedies zijn.

Mensen die in steden wonen, worden geconfronteerd met veel fysieke en psychiatrische uitdagingen, waaronder systematisch verhoogd aandeel aan ziekte, angst, depressie, schizofrenie en chronische stress. Deze waarden zijn allemaal veel hoger dan hun bij de tegenhangers in het land. Het onderzoeksteam ging echter na of het wonen in de buurt van verschillende natuurlijke landschappen zou helpen bij deze ziekten.

Het team bestudeerde personen die in de buurt van stedelijke groene ruimten, bossen en braakliggende terreinen woonden om de invloed ervan op de amygdala te bepalen, het deel van de hersenen dat de stress (of in het algemeen de emoties) in de hersenen reguleert. Het team vond significant bewijs dat stedelingen die in de buurt van een bos wonen, meer kans hebben op een gezonde amygdala en dus beter in staat zijn om stress, angst en depressie te beheersen.

Interessant genoeg was het onderzoek niet in staat om enig significant verschil te vinden in stedelingen die in de buurt van stedelijke groene ruimten of braakliggende terreinen woonden. Daarom concludeerde het team dat wonen in de buurt van een bos een van de belangrijkste positieve factoren is die stedelingen kunnen doen om stress te verminderen en het geluk te vergroten.

Interessant vervolgonderzoek zou zijn het wonen in de buurt van andere natuurlijke landschappen te vergelijken met bossen. Zijn mensen gelukkiger bij een bos of in de buurt van een strand? Hoe zit het met een bos in vergelijking met de alpen? Zijn mensen die in een woestijnklimaat opgroeien gelukkiger als ze in de buurt van bossen of woestijnplanten leven? Onderzoek wijst uit dat alle mensen aanleg hebben voor Afrikaanse savannes als baby's en kinderen. De onderzoekers vatten het samen en stellen vast dat mensen een 'doordringende uit de oertijd stammende smaak in landschap hebben'. Echter, met de leeftijd verandert de voorkeur vaak in het natuurlijke landschap (niet in de stad), waarbij elk individu de meeste tijd doorbrengt.

Geschat wordt dat in 2050, 70% van de wereldbevolking in een stad woont. Hoewel de gezondheid en psychologische nadelen van het leven in de stad duidelijk zijn, is het mogelijk om te plannen voor ontspanning en natuurlijke omgevingen in de buurt van steden. Moet een stad een groene ruimte, een golfbaan bouwen of het gebied bebost laten? Dat zijn belangrijke vragen, omdat steden overbevolkt raken en de bewoners geconfronteerd worden met een terugtrekkende natuur. Deze studie en te volgen stappen kunnen stedenbouwkundigen helpen steden te ontwikkelen die geluk, efficiëntie en kansen maximaliseren. Dat is tenslotte wat we van onze steden gewend zijn.

Bron: Forbes

gezondheid stress bossen verstedelijking natuur 

Share