GEZONDHEID

Doe-het-zelf Detox en recepten om je lichaam te reinigen

Geplaatst op: 17-11-2017 door Iva


Een paar jaar geleden werd voorzichtig over ontgifting of detox bericht en misschien met een beetje scepticisme benaderd. Het is nu een populaire methode geworden voor het starten van een plan voor gewichtsverlies en het wordt door veel natuurgeneeskundige artsen aanbevolen als een veilige manier om vermoeidheid, hoofdpijn en auto-immuunziekten te bestrijden. Terwijl het lichaam zichzelf voortdurend reinigt, kan het nuttig zijn om diepere genezing te vergemakkelijken door een detox te doen. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op uw reinigingsbehandeling  zodat u voldoende tijd heeft om te rusten, aangezien u mogelijk minder calorieën gebruikt dan u gewend bent.

Detox met water, citroen en munt

Wacht! Wat? Plan je een detox?

Ontgiften is een methode om het lichaam te zuiveren om negatieve effecten van milieuverontreiniging, pesticiden en zware metalen te elimineren. Omdat deze gifstoffen het lichaam verlaten, kan het verschillende veranderingen veroorzaken. Ontgiften kan transformerende resultaten opleveren. Het kan echter ook negatieve gevolgen hebben als een detox het lichaam de juiste voedingsstoffen ontneemt. Voeding is een elementair onderdeel voor een vitaal leven en ontgiften kan een effectieve manier zijn om het immuunsysteem van het lichaam te resetten als het goed wordt gedaan.

Bereid je voor om te ontgiften

Ontgiften is evenzeer een mentale verschuiving als een fysieke. Gun jezelf een week om suiker te verminderen, zuivel, alcohol en cafeïne uit je routine te verwijderen. Maak een maaltijdplan rond uw werkschema, zodat u bereid bent om smoothies te maken, groenten voor salades te hakken en uw snacks in evenwicht te brengen met eiwitten, fruit en veel water. Goed shiften van en naar een detox is de sleutel tot het behouden van nieuwe en gezonde gewoonten voor de lange termijn.

Waarom ontgiften?

Voelt u een verlies van energie na het eten? Is uw spijsvertering een beetje traag? Wens je een verbeterde stofwisselings of immuniteit tegen allerlei ziektes? Voedingsdeskundigen adviseren vaker kleinere maaltijden om te voorkomen dat het lichaam overbelast raakt. Toxiciteit lijkt cumulatief en kan een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken. Ontgiften is nuttig voor het richten op oorzaken van onverklaarde lichaamspijn en helpt het lichaam herstellen van langdurige effecten van stress. Het kan voedselallergieën omkeren (of op zijn minst verbeteren), de hersteltijd van ziekten versnellen, de huid effen maken en hormonen in balans brengen.

Sommige tekenen van problemen kunnen het verlangen naar voedsel, huidproblemen, constipatie, hoofdpijn, slechte adem, stemmingswisselingen en slaapstoornissen omvatten. Veel gezondheidswerkers adviseren elk seizoen een veilige detoxroutine als preventieve geneeskunde!

Boek the green happiness detox

Hoelang detoxen?

Het hangt echt af van wat je hoopt te bereiken. Een snelle reset? Uw volgende driedaagse weekend is een goede test-run. Heb je meer tijd en de hoop om te beginnen met afvallen of een nieuw fitnessregime? Dan is twee weken beter. Als je echt de tijd hebt en een duurzaam dieet wilt starten dan is een maand beter. Succes komt door gematigdheid, eenvoud, variëteit, het managen van tijd en voldoende rust, het creëren van gezonde gewoonten en het stellen van realistische doelen.

Niet alleen ondersteunt je detox je gezondheid, je kunt ook een groene economie ondersteunen door waar mogelijk lokaal, in het seizoen en biologisch te kopen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, vezels en mineralen binnenkrijgt om je energie aan te vullen. Kruidenthee is een goede manier om je vocht binnen te krijgen. Belangrijker nog is veel plezier, want dat is het beste motivatie om iets nieuws te proberen!

Praktische Detox-tips, -trucs en -recepten

Geen suiker

Dit is het meest voorkomende ingrediënt in verwerkt voedsel. Het lichaam zet koolhydraten zoals brood, crackers, pasta, zetmeel, alcohol etc om in suikers. Wanneer je minder beweegt of minder energie verbruikt dan kan suiker niet worden verbrand als brandstof voor het metabolisme van het lichaam en wordt het opgeslagen als vet. Suiker is de boosdoener voor ontstekingen, die op hun beurt weer een belangrijke voorloper zijn van praktisch elke levensbedreigende ziekte. Dus laten we dit het eerste ingrediënt maken dat we uit het dieet verwijderen.

De enige manier om te stoppen met het eten van suiker is door te stoppen met het eten van suiker. Gebruik liever (een beetje) honing. Koop donkere chocolade in plaats van melkchocolade. Vergeet verpakt, bevroren, ingeblikt en verwerkt voedsel. Dit betekent meer voorbereidingstijd om al uw maaltijden klaar te maken. Je lichaam zal het verschil merken en na de eerste week is verlangen naar suiker al verdwenen.

En ook geen zuivel

Zuivel is de tweede grootste zorg voor de gezondheid op deze lijst en een belangrijke speler in het veroorzaken van voedselallergieën en spijsverteringsklachten. Kaas is moeilijk te vervangen voor degenen die er dol op zijn, maar de verslaving is echt. Probeer geitenkaas en eet er gewoon minder van. 

Een alternatief voor melk: soja bootst oestrogenen na en 90% van de soja is nu genetisch gemodificeerd, maw geen goede keuze voor een reiniging.

Verminder de koffie

Koffie

Cafeïne draagt ​​bij aan de verzuring (lagere PH-waarde in je lichaam), die dan de hele detox teniet doet. Het advies is koffie met de helft te reduceren, een beetje honing toe te voegen in plaats van suiker en een melkalternatief zoals hennep dat lekker romig is of cocosmelk. Vervang de zwarte thee door een decafversie of probeer mijn persoonlijke favoriet: groene rooibos.

Alcohol

Uiteraard, het moet ook gewoon worden weggelaten. Helaas zijn er geen fijne alternatieven. De waarheid over alcohol is dat het de lever belast met veel extra werk waardoor ontsteking ontstaat en alcohol suiker wordt, de ph van het lichaam verandert en de hartfunctie verzwakt. 

Gluten

Glutenvrij is een rage en deels om een ​​goede reden. Gluten is al te vaak gebruikt en is zo een extra onderdeel geworden van ons dagelijkse dieet dat het de spijsvertering en het immuunsysteem verlamt en leidt tot veel van de voedselallergieën die we vandaag zien. Tijdens een detox is het verstandig om het volledig uit te sluiten (het worden suikers). Buiten een detox om minimaliseren, het is beter te gaan voor glutenvrije opties. Granen zoals gierst en amaranth zijn gemakkelijker te verteren. Quinoa is een graankorrel die qua eiwitgehalte wedijvert met biefstuk.

Maïs

Dit ingrediënt wordt als een extra in veel verpakt voedsel aangetroffen. Net als soja is het zo overbehandeld dat het moeilijk kan zijn om maïs te vinden die niet genetisch gemodificeerd is. Het wordt uiteindelijk omgezet in suikers dat weer zinloos is voor het lichaam. Hoe harder je lichaam moet werken, hoe minder je echt profiteert van je detox. In plaats van maïs chips, ga voor rijstcrackers. Vermijd glucosestroop door etiketten te lezen en granen en maïsvullers te vervangen door wortels en zelfgemaakte hummus.

Ik wens je veel succes met je volgende doe-het-zelf Detox! De manier om het meeste uit je detox te halen, is langzaam te starten, nieuwe voedingsmiddelen testen, etiketten lezen, de meest voor de hand liggende vijandige ingrediënten vermijden en oefenen, oefenen, oefenen. Bewuste voeding vereist bewustzijn. Het is immers voor je gezondheid!

Detox-recepten

Green Apple Smoothie

 • 250ml Vers kokoswater
 • 1 handvol koriander
 • 1 handvol groenten: boerenkool, snijbiet of spinazie
 • 1 groene appel
 • 1/2 citroen (sap)
 • 1 takje munt 

mix op hoge stand in de blender.

Chia Pudding

 • 250ml amandel- of cashewnotenmelk
 • 1/2 bevroren banaan in stukjes gehakt
 • 1 theelepel maca-poeder
 • 1 theelepel hennep (proteine)-poeder
 • 1/2 theelepel kaneel 
 • 1 eetlepel chiazaad

schud goed in een glazen pot en zet het in de koelkast gedurende 4-6 uur en één of twee keer roeren.

Golden Spice Non Milk

 • 250-350ml warme melk naar keuze: amandel, cashew, hennep
 • 1/2 theelepel kurkuma
 • 1/2 theelepel kaneel
 • snufje kruidnagel
 • snufje geraspte gember
 • snufje zwarte peper
 • doe er een eetlepel romige kokosmelk bovenop

* ontstekingsremmend en verwarmend om het lichaam te voeden

Disclaimer: deze site biedt geen medisch advies. De voedingsinformatie op deze site is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw arts met betrekking tot een medische aandoening.

 Bron: Ecophiles

detox recepten beauty gezondheid ontgiften 

Share