GEZONDHEID

De beste oefeningen voor je lichaam

Geplaatst op: 16-10-2017 door Iva


Als u denkt dat als u een marathon uitloopt, dit het snelste ticket voor een gezond lichaam is, dan hebben we nieuws voor u: zo'n klassieke prestatie is niet zo goed voor uw lichaam als het lijkt.

Joggen

In plaats van lange afstanden te rennen, wat zwaar voor je gewrichten en spijsverteringskanaal kan zijn, adviseert men tegenwoordig vijf andere soorten trainingen. Ze hebben voordelen die variëren van gewichtsverlies en spieropbouw om je hart en hersenen te beschermen tot het versterken van je botten.

De bevindingen zijn gedetailleerd beschreven in een gezondheidsrapport van Harvard Medical School genaamd "Starting to Exercise", Zij bevelen een aantal van de beste oefeningen voor uw lichaam aan. Zoals...

1. ZWEMMEN

U kunt het perfecte trainen zwemmen. Naast het werken aan bijna elke spier in je lichaam, kan zwemmen je hartslag verhogen om de gezondheid van het hart te verbeteren en de hersenen te beschermen tegen leeftijdverwante kwalen. Plus, om dat het zwemmen vrijwel geen spanning opwekt en minder gewicht draagt is zwemmen goed voor mensen met artritis.

Als je regelmatig gedurende minstens 30 tot 45 minuten per dag zwemt, doe je zogenaamde aerobe oefening - het soort oefening dat recent onderzoek aanbeveelt, het kan o.a. depressie helpen voorkomen, je stemming verhogen en stress verminderen.

2. TAI CHI

Tai chi - ook wel tai chi chuan genoemd - is een Chinese gevechtkunst die een reeks van sierlijke, stromende bewegingen combineert om een soort bewegende meditatie te creëren. De oefening wordt langzaam, geconcentreerd en voorzichtig uitgevoerd met speciale aandacht voor de ademhaling. Omdat de beoefenaars in hun eigen tempo bewegen, is tai chi toegankelijk voor een breed scala aan mensen - ongeacht leeftijd of fitheid.

Tai Chi is bijzonder goed voor oudere mensen omdat balans een belangrijk onderdeel van fitness is, en evenwicht is iets wat we snel verliezen als we ouder worden.

3. KRACHT TRAINING

In zijn meest fundamentele basis betekent krachttraining het gebruik van gewichten om weerstand tegen de zwaartekracht te creëren. Dat gewicht kan je eigen lichaam zijn, of vrije gewichten zoals barbells of dumbbells, elastieken etc. U heeft geen apparatuur nodig om krachttraining te doen. Onderzoek suggereert dat u zowel zware gewichten met een klein aantal herhalingen of lichtere gewichten en meer herhalingen kunt toepassen om sterkere, steviger spieren op te bouwen. Advies is om 3 dagen per week kort te trainen.

U kunt ook gebruik maken van high intensity interval training (HIIT), die de cardiovasculaire voordelen van het fietsen met weerstandstraining combineert om dezelfde of vergelijkbare resultaten te behalen. Welke oefening je ook probeert, het belangrijkste is om het te blijven doen.

4. WANDELEN

Het klinkt misschien vreemd, maar lopen kan een krachtig medicijn zijn. Verschillende studies suggereren dat gedurende tenminste 30 minuten lopen - zelfs in een matig of ontspannen tempo - je voordelen kunt creeeren voor de hersenen en het lichaam. Een recente studie bleek dat bij volwassenen tussen de 60 en 88 jaar, 4 keer per week een half uur lopen gedurende 12 weken, de verbindingen in een regio van de hersenen bleek te verbeteren, waarbij verzwakte verbindingen verband houden met geheugenverlies. En een proefstudie bij mensen met ernstige depressie bleek dat slechts 10 minuten lopen gedurende 10 opeenvolgende dagen voldoende was om een ??klinisch relevante en statistisch significante vermindering van depressie te veroorzaken. Als u op dit moment niet regelmatig oefent, adviseert men om uw wandelroutine te beginnen met 10-15 minuten power-walking en tot 30 tot 60 minuten wandelen.

5. KEGELOEFENINGEN

Kegeloefeningen (vernoemd naar Dr. Kegel een gynaecoloog) zijn belangrijk voor zowel mannen als vrouwen, omdat ze bijdragen tot het versterken van een groep spieren die vaak worden aangeduid als de bekkenbodem. Als we ouder worden, kunnen deze spieren - waaronder de baarmoeder, blaas, dunne darm en rectum - beginnen te verzwakken. Maar ze veerkrachtig houden kan belangrijke voordelen hebben, variërend van het voorkomen van urineverlies of het per ongeluk laten van windjes.

De juiste manier om kegels te doen houdt in dat de spieren die u zou gebruiken om urine of wind in te houden, samentrekt. Zij raden aan om de samentrekking twee tot drie seconden vast te houden, en 10 keer te herhalen. Voor het beste resultaat, doe ze vier tot vijf keer per dag.

Bron: Business insider

sporten fitness tai-chi wandelen zwemmen 

Share